Tuesday, March 23, 2010

Pantenool ja hapukoor- kas kasutaksid neid põletuse esmaabiks?

Veel üks asi millest kirjutada kõigile mu kallitele, et ikka teid asjadega hästi kursis hoida :) Palun lugege läbi ja jätke meelde!

Põletushaavad on ühed raskemini ravitavad ja enim kannatusi põhjustavad haavad. Enamlevinud põletushaavade allikad täiskasvanutel on tuli, kuumad vedelikud ja kontakt kuuma pinnaga. Lastel on need põhjused samad, kuid teises järjekorras, esmalt kuumad vedelikud ja seejärel tuli ning pindmine kontakt.

Me saame palju ära teha, et põletusi vältida, kuid neid täielikult välistada pole kahjuks võimalik, sest meie igapäevane kokkupuude kuumusega on paratamatu. Põletuse tõsidus sõltub allika kuumusest ja sellega kokkupuute ajast ning sõltuvalt kudede kahjustuste tõsidusest jagatakse põletushaavad astmetesse. Sügav, ehk III astme põletus tekib, kui kuumuse toimeaeg ületab 70° juures kõigest 1 sekundit. Isegi 48° juures on võimalik saada sama tõsine põletus, kontakti aeg peab seejuures küll olema üle 5 minuti.

Kui kuumalt me joome aga teed või kohvi? Nende igapäevaste jookide kuumus võib olla 80°-90°. Kui sellise temperatuuriga jook peaks meile sülle voolama, või mis veel hullem, saab laps selle laua pealt kätte ja tõmbab endale peale, on tagajärjed väga tõsised. Kohe tekib väga tugev valuaisting, mis võib kesta tunde või isegi päevi, kui me kohe midagi ette ei võta. Millised on meile kättesaadavad vahendid? Esimesena mõeldakse tavaliselt külma vee peale. See on kindlasti parem kui mitte midagi, kuid ometi ei jahuta vesi haava piisavalt kiiresti ja kui vesi on liiga külm, võib see põhjustada hüpotermiat ehk alajahtumist. Samas sulgeb külma vee kasutamine veresooned, takistades nii haava jahutamist organismi enda poolt ning põletuse levimine sügavamatesse kudedesse võib jätkuda. Peale vee on muid vahendeid, mida ollakse traditsiooniliselt harjutud kasutama, kuid ükski nendest ei taga peamist - põletushaava kiiret jahutamist ja selle niiskuse tasakaalu säilimist. Kindlasti tuleks vältida pantenooli, mis tekitab haavale kiletaolise kihi ega lase kuumust sellest välja, seega võib efekt olla hoopis vastupidine.

Parim vahend põletuse esmaabiks on BurnJel! BurnJel sobib nii kuuma vee, tule, kuuma pinna, päikese, keemiliste ühendite, elektri kui ka muude võimalike allikate poolt põhjustatud põletuste korral.

BurnJel töötati välja USAs Vietnami sõja ajal, kui oli vaja kiiret abi fosforpommide ja leegiheitjatest saadud põletustele. BurnJel suudab absorbeerida kuni 1100° kuumust (vesi kõigest 100°).

BurnJel
*jahutab haava vähem kui viie minutiga, ilma eelnevalt veega jahutama
*on kasutatav I, II ja III astme põletuse korral
*leevendab valu tugevust
*sisaldab desinfitseerivat teepuuõli vee baasil
*on sobiv lastele, ka imikutele
*ei põhjusta limaskestade ärritust
*on vesilahustuv ja kergesti pestav
*ei kleepu haavade külge

BurnJel on patenteeritud koostisega originaalne toode, mis on hiljem turule toodud analoogidest vähemalt kaks korda efektiivsem, sest jahutab põletushaava naha normaalse temperatuurini kaks korda kiiremini. Kiirus on põletuste esmaabis määrava tähtsusega. Aja faktorist ja teostatud ravivõtetest sõltub hilisem ravi kulg, selle pikkus ja selleks vajaminevate kulutuste hulk. Mida pikemaks venib aeg esmaabi andmisel, seda suuremad on hilisemad komplikatsioonid (valu, taastumine, armid, ravimitele ja sidematerjalidele kuluv raha ning aeg). Just seepärast peaks BurnJel põletusgeel alati käepärast olema, seda nii kodus, reisil olles kui ka töökohtades, kus puututakse pidevalt kokku eelpool kirjeldatud ohuallikatega.

Põletuse korral panna haavale kohe paks kiht geeli, et jahutamine oleks efektiivsem ning vahetada/lisada seda vastavalt vajadusele. Geelist on abi ka siis, kui seda panna peale alles hiljem, kuid siin kehtib ikkagi reegel: mida varem, seda parem.

Saadaval apteekides!

Allikas: Postimees

No comments:

Post a Comment