Tuesday, March 23, 2010

Prantsuse Polüneesia, mu arm.

On aeg. Tunnen, et peaksin kirjutama neist vaimustavatest saartest. Tahaks hoida kõik enda teada, nii suur on hirm, et keegi võtab "selle" minult ära. Aga ma pole kade, ma ei taha enam kiivalt varjata oma suurt vaimustust nendest saartest. Nad on lihtsalt niivõrd imelised.

Prantsuse Polüneesia koosneb viiest suuremast saarterühmast: Seltsisaared, Lõunasaared, Tuamotu saared, Gambier' saared ja Markiisaared, mis kõik on kirde-edela–suunaliselt välja venitatud. Seltsisaared jagunevad Tuulepealseteks saarteks (Tahiti, Moorea, Maiao, Tetiaroa ja Mehetia) ja Tuulealusteks saarteks (Huahine, Raiatea, Tahaa, Bora Bora, Maupiti, Motu Iti, Mopihaa, Fenua Ura (Scilly) ja Motu One (Bellingshauseni)).

Nüüd ma palun Sind, kallis lugeja, kuula seda lugu samal ajal, kui sa seda sissekannet loed. Loodetavasti annab lugu natukene iseloomu ning põnevust ning sa koged ja tunned nagu oleksid ise nendel saartel :).

Prantsuse Polüneesia unelmatesaared Vaikses ookeanis hellitavad oma ilu ja rahuga meie meeli. Tundub lihtsalt uskumatuna, et midagi sellist eksisteerida võiks. Kaunis vulkaaniline maastik, troopiline taimestik ja kristallselge sooja vee ning sügavroheliste, kerges ookeanibriisis õõtsuvate palmidega ääristatud laguunid on põhjuseks, miks saari peetakse maailma kauneimateks. Kõige silmaga nähtava ning sinna juurde kuuluvate loodushäälte ning magusate troopiliste lõhnade harmoonia teeb paigast tõelise paradiisi. Lisaks tõmbab siia saarte omanäoline kultuur ning armsad, lahkelt naeratusi jagavad inimesed, kes armastavad lilli ja kannavad neid igal võimalikul juhul ja kohas.
Prantsuse Polüneesia kuulsaim lill on tiare – imekaunis valge õis, ilu ja puhtuse sümbol.
Kohalikud on sellesse lille väga kiindunud, kandes seda kõrva taga või asetades seda erinevatesse lilleseadetesse. Traditsiooni järgi kantakse tiaret vasaku kõrva taga, kui kandja on armunud, paremal, kui süda on vaba.

Randades, mägedes ja linnatänavate ääres kasvavad kookospalmid, mille kõik osad pähklitest puiduni igapäevases elus polüneeslastel kasutust leiavad, ja mida nad seetõttu “elu puudeks” nimetavad. Siinsetes Vaikse ookeani laguunides paiknevad pärlifarmid, kus toodetakse maailmakuulsaid ja väga hinnalisi musti pärleid. Sellest tulenevalt kutsutakse Prantsuse Polüneesiat ka musta pärli maaks.





Prantsuse Polüneesia suurima saare Tahiti pealinnas Papeetes kutsuvad külastajat peened restoranid mere ääres, spaad, ööklubid, pärlipoed ja butiigid. Papeete südameks on 153-aastane turg, kust on võimalik osta suveniiriks kõiki Polüneesiale omaseid kaupasid: Tahiti käsitööd, monoi õli, musti pärleid, pareoid, ehteid, kala, puuvilju, lilli ja palju muud põnevat.




Raiatea saar on Prantsuse polüneesia suuruselt teine saar. Tema maagiline võlu peitub sealses poolmetsikus ja lopsakas looduses ning Taputauatea Marae antiikses templikompleksis. Raiateal voolav Faaroa jõgi on ainus Prantsuse Polüneesia laevatatav jõgi.

Maaliline Tahaa saar on justkui looduslik botaanikaaed, kus võib näha kõiki eksootilisi taimi ja vilju, milliseid iganes suudab inimene endale ette kujutada. Lisaks looduses kasvavatele banaanitaimedele, kookospalmidele ja kõikvõimalikele tuntud ja tundmatutele puudele-põõsastele võib saarel näha lõhnavaid vaniljeistandusi.

Imepisikesele Manihi atollile ehk korallsaarele mahub vaid hotellikompleks, kus saab nautida täielikku maailmast eraldumist.

Moorea vulkaanilised mäetipud kõrguvad hai hammastena pilvedesse, peegeldudes imekauni ja rahuliku Cooki ja Opunohu lahe vete peal. Mäenõlvad on kaetud ananassiistandustega, mistõttu on saart ka Ananassisaareks kutsutud. Ananassid seal on väikesed ja väga mahlased. Mäe all kohtumas valge liiv kristalse laguuniga.


Maagilise nimega Bora Bora saarel võib nautida ujumist-sukeldumist imelise ookeanielu keskel helesinistes laguunides, kus valge liivaga rannad kohtuvad smaragdrohelise mereveega.








Suurim korallsaar Prantsuse Polüneesias – Rangiroa – kutsub enda juurde kui parim, kuid ühtaegu ka küllaltki raske sukeldumiskoht siinkandis.

Saarelt saarele pääseb Prantsuse Polüneesias üldjuhul kohalike lennukite või paatidega.

Kõik mu eelnev jutt on vaid väike sissejuhatus neile imelistele saartele. Seal on nii palju mida avastada ning kohalikelt õppida. Ükskord, kui mitte varem, kavatsen ma sinna minna ning seda kaunist kultuuri tundma õppida, käega katsuda, nuusutada nind nautida! Seniks pean ma oma elava kujutlusvõime ning fantaasiatega leppima!

No comments:

Post a Comment